Purnam Jóga Purnam Jóga

Manuálterápia

A manuálterápia a csontkovácsoláson, a kiropraktikan, az osteopathian alapuló, orvosok által továbbfejlesztett, tudományos alapokra helyezett, természetes gyógyító módszer.

A manuálterápia a támasztó- és mozgatórendszer (gerinc, végtagok ízületei, izomzat) sérülések, gyulladások, degeneratív (elhasználódásos, 'kopásos') elváltozások következtében kialakult visszafordítható (funkcionális), kóros elváltozásaival, azok kórélettanával, diagnosztikájával és kezelésével foglalkozik.

A manuálterápiás kezelés célja, hogy zömében kézzel (manualis) végzett technikákkal az ízületek mozgáskor- látozottságának oldásával, az izomzat szükség szerinti lazításával, vagy erősítésével helyreállítsa a gerinc és a végtagi ízületek mozgásdinamikáját, funkcióját, eredeti statikáját, stabilitását, ezáltal csökkentve, megszűntetve a fájdalmat. A fájdalom múlásával, a mozgás szabadabbá válásával javul a pszichés és fizikális közérzet.

Mi okozza a tartó- és mozgásszervrendszeri fájdalmakat általában?

Egyszerűen fogalmazva azok zömében 2 okból fakadhatnak:

1.) Az izmai és ízületei (gerinc kisízületei is) túl merevek, kötöttek
2.) Vagy az izmok és az ízületek túl mozgékonyak, túl lazák

A manuálterápiás fogásokkal a mozgáskorlátozottságot okozó elváltozásokat kezeljük, mint például az ízületi blokkok, izomfeszülések.
Az ízületi túlmozgásokat, elsősorban nem manuálterápiás fogásokkal kezeljük, hanem az ízülethez tartozó izomzat, speciális tornával való, erősítésével.
Az ízületi túlmozgások (hipermobilitás) a szomszédos ízület(ek) mozgás- beszűkülésének, ízületi blokkjának 'mellékhatásai', mivel ha egy ízület nem mozog kielégítően, akkor a mellette levő ízületek túlterhelődnek, adott esetben, a normálisnál fokozottabban mozognak, azaz túlmozognak.

Fontos, hogy mi, manuálterapeuták nem csak, úgy össze-vissza ropogtatjuk a beteget, hanem rendkívül fontos a diagnosztika, mely során kikérdezzük, megtekintjük a beteget, megfigyeljük mozgását, majd a panaszait és fizikális elváltozásait összevetvén a gerincről készült képalkotó vizsgálatok eredményeivel (röntgen-, CT-, MR felvétel) célzottan végezzük a terápiát.

Dr. Kővári Viktor Zsolt
idegsebész, manuálterapeuta
06-30-821-4640facebook

Purnam Yoga & Meditation 1147. Bp. Öv utca 140.
purnamyogaandselfness@gmail.com
jóga, tanfolyamok, távoktatás, jóga oktatóképzés, meditáció oktatóképzés, zugló