Purnam Jóga Purnam Jóga

A megértésről

 

Sokat figyelem az embereket miközben megnyilvánulnak a világ felé. Nézem a szemeiket, a gesztusaikat és azt keresem, hogy mikor igazán őszinték, mikor fejezik ki tényleg azt, ami legbelül valóban részük, ami nem azért fejeződik ki, mert valamilyennek mutatni akarják magukat, hanem azért, mert tényleg ez van belül. De csak nagyon ritkán látok ilyet.

Be vagyunk zárkózva saját világunk falai közé, s onnan ki nem bújnánk semmi kincsért sem. Hát ennyire félelmetesnek tűnik a külvilág? 

Miközben a világ felé nyújtjuk kezünket, folyton vissza is rántjuk azt, nehogy megérintsen annak fájdalma, sötétsége vagy épp világossága.

Miközben a világ szemébe néznénk, elkapjuk a szemünket, nehogy meglássuk benne a saját szemünket, saját magunkat, mert titkon tudjuk, hogy mennyire álszentek, képmutatók és a világot mennyire nem szeretők vagyunk.

Miközben szeretetet mutatunk a világ felé, önmagunk iránt fel sem merül ez bennünk és így ez a világszeretet is puszta ámítássá lesz.

Miközben mindenkinek meg tudjuk mondani a tutit és nálunk jobban valószínűleg senki nem érti jobban az élet dolgait, a politikát vagy a sportot, legbelül attól félünk, hogy bármelyik pillanatban lelepleződünk, hogy kiderül, semmit nem értünk az egészből.

Miközben megértést tanúsítunk mások felé, nem merjük magunkban beismerni, mekkora szakadék tátong közöttünk és a nagyon megértett másik ember között. 

Nyújtsd ki a kezed és érintsd meg a világot, és engedd, hogy a világ is megérintsen, hiszen ez nem lehet csak egyirányú! Nem lehet, hogy megsimítod a világ arcát, de az nem simítja vissza a tiédet. Amikor látod, hogy könnyek gördülnek a világba, engedd, hogy a te könnyeid is velük gördüljenek. Amikor látod, hogy ragyogó mosolyok áradnak körülötted, akkor engedd, hogy a te mosolyod is velük együtt áradjon szét. Meg kell tanulnunk őszintén nevetni! 

Nézz bele a szemekbe, és hagyd, hogy azok a szemek visszanézzenek és engedd, hogy lássák, ki vagy legbelül. A kiszolgáltatottság visszafog, de a bátrak sosem kiszolgáltatottak még a halál torkában sem. Ahhoz, hogy megengedd, hogy a világ megismerjen és megértsen, bátorság kell. Ahhoz, hogy gyengédséggel állj a világhoz, hogy elfelejtsd az erőszakot, bátorság kell. Mind gyáva, aki magát a világra erőlteti, mert fél, hogy a világ felemészti, s talán így is van. Engedd, hogy felemésszen a világ, hogy feloldódj benne, hogy a világ is feloldódjon benned és egyetlen végtelen áramlássá válj általa. 

Ébreszd fel a szereteted saját magad iránt! Éld át, aki vagy! Éld át azt a csodát, amelyben a Mindenség szemléli önmagát. Ez a létezés csodája. Hogyan is lehetséges, hogy ezt ilyen sokan nem ismerik fel? Ébredj! Csodálkozz rá minden egyes nap arra, hogy megpillanthatod, megérintheted, megtapasztalhatod a létezést. Önmagad és a világ létezésének elragadóságát. Merj létezni és örülni a létezésnek, ami fájhat vagy boldogsággal tölthet el, de nem lehet közömbös. 

A mi világunk nem virágoskert. Sajnos vannak benne fájdalmas dolgok. Olykor a legnagyobb örömbe is gyász vegyül. Néha úgy megráz az élet, hogy szinte az összes levél lehullik rólunk, de aztán újra eljön a tavasz és újra zöldbe borulnak ágaink. Élünk. Ez csak egy pillanatig tart. Éld át ennek a pillanatnak minden ízét elzárkózás, távolságtartás és képmutatás nélkül! Akkor megismételhetetlen létünk, újra soha át nem élhető létezésünk értelmet nyer. Megértjük majd, mi ez az élet. Ez a csodálatos és förtelmes zubogása a tapasztalásnak.

Add fel a távolságot! 

Om Shanti

Bálintfacebook

Purnam Yoga & Meditation 1147. Bp. Öv utca 140.
purnamyogaandselfness@gmail.com
jóga, tanfolyamok, távoktatás, jóga oktatóképzés, meditáció oktatóképzés, zugló